Explore
STABLE COTTAGE 2017-11-08T16:55:11+00:00

Project Description

BATTLE, SUSSEX, UK

STABLE COTTAGE

This cottage home in a former stable block had not been updated for over 40 years and was to be given a complete renovation, including new wall insulation; new ceilings; new lighting inside and out; a new boiler and central heating system; a new gas burning stove; a new en-suite bathroom to the master bedroom; plus a new mini office. Where possible original brick walls were to be revealed, to create the feeling of a cozy country cottage.

New white washed scaffolding boards were used for architraves and window sills to retain the character of a cottage, the original stable door into the kitchen was retained and rehung to now open into the kitchen.

A half glazed internal door (formerly door to the porch) was placed between the living room and hallway to provide more light to the hall, replacing the formerly wooden door.

A small 3rd bedroom was split into half, now providing an additional smart ensuite to the master bedroom, the other half having been turned into small but functional office.

The dividing wall between the very narrow kitchen and equally narrow dining room was removed to create a spacious kitchen dining room. The former dining room window was turned into a French door with a new access and stairs to the garden.

The old bathroom was turned into a modern wet room with large walk in shower and with a newly revealed brickwall.

The former stairs from the porch were removed and the porch itself was properly insulated, including new cladding outside, to now provide a new utility area to the kitchen, which houses a washing machine, dryer and a large storage cupboard. The ceiling access to the loft room was also relocated and access improved.

In the living room, a former door to the garden was closed and replaced with a window matching the existing one next to it, and a new gas burning stove was installed into the newly renovated fireplace.

BESPOKE PROJECTS

YOU MAY ALSO LIKE